• angol fordító tolmács

Utam Bergengóciá... Beregdarócra

2017.11.12.

Utam Bergengóciá... Beregdarócra

Idén kaptam egy felkérést, hogy tolmácsolással segítsem egyik régebbi ügyfelemet egy új projektje kapcsán az ország ide talán egyik legtávolabb eső végében, az ukrán határ melletti Beregdarócon. A tolmácsolás a nem túl jól működő légkondicionálás ellenére jól ment, de ismét rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, ezt szeretném megosztani veletek.

Mindig hangsúlyozom, hogy milyen fontos a tolmácsolási munkához a felkészülés. A tolmács kiválóan tudja a nyelvet. Képes megfogalmazni gondolatokat, pontosan és szépen, amelyet ha a kabinban tesz, mindenki szájtátva hallgatja, hogy "hogy csinálja"!? Elmondom: tolmácstechnikákat alkalmazunk: lemaradunk egy kicsit a beszélőtől, hogy jobban átlássuk a gondolatmenetét, tömörítünk, kihagyjuk az ismétléseket és ami mindennél fontosabb: felkészülünk! Elkérjük előre a prezentációkat, beszélünk az ügyféllel, hogy ugyan miről fog beszélni, beleássuk magunkat a témába. Ezért is változatos ez a munka, mindig van mit tanulni, mindig új emberekkel találkozunk, mindig más dolgokat hallunk. Élvezem is.

Nézzük most meg, hogy mi történik, ha nem készülünk fel egy témából. Jöjjön tehát most egy kis teszt, hogy alátámasszam a fentieket. A lehető leggyorsabban vágjuk rá a következő magyar szavak angol megfelelőjét. Jöhet?


kéve

gerebenezés

mángorló

pászma

tiló


Tegyük a kezünket a szívünkre. Mindenki tudta, hogy a szavak mit jelentenek MAGYARUL? Ugye, hogy nem. Akkor hogy várhatjuk el mindezt az ismeretet, ráadásul idegen nyelven egy másik embertől? Csak azért, mert valaki tolmács nem ismerhet minden szót, az élet minden egyes területéről! (Ezért is szoktunk szakosodni, és nem vállalunk el olyan munkát, ami távol áll tőlünk, de ez már egy másik bejegyzés témája is lehetne.) Ami valakinek egyértelmű, arról lehet, hogy más még csak hírből sem hallott, és ugyanannak az embernek az alapvető ismeretei a másiknak hangozhatnak teljesen újnak.

Amikor a beregdaróci polgármester, aki nagyon szívélyes ember, kiváló elképzelésekkel a települése jövőjét illetően levelezésünkben elmondta, hogy nyitóbeszédét rögtönözni fogja, úgy döntöttem nem hagyom annyiban a dolgot és tovább faggatom. A második emailre adott válaszában beérett, amiért dolgoztam: "...most Beregdarócról, a kender termelésről, és feldolgozásról fogok beszélni". Hoppá! Beregdarócon nagy hagyománya volt ennek, szeretnék is újra feltámasztani a termelést, de egy vidéki lakótelepen, majd városban, majd konferenciákon szocializálódott tolmácsnak vajmi kevés köze van ehhez. Így hosszú órákat olvastam a kender termesztéséről és feldolgozásáról és összegyűjtöttem vagy 32 terminust a témában, amit most megosztok veletek. Egyszer még talán nektek is jól jöhet.

borda (szövésnél)

sley

csépel

thresh

csepü

flail

fonás (szalma)

plaiting

fonó

spinning room

gerebenezés

hackling

gyökérkefe

scrubbing brush

kéve

sheaf

kévébe köt

bind into sheaves

koszorú

wreath

koszorúba fon

make a wreath

lúgoz

leach

lúgozó kád

lixivation tub

mángorló

mangle

marék

handful

motolla

reel

nehezék

weight

orsó

spindle

pászma

lea

pozdorja

harl(e) (of hemp)

rokka

spinning wheel

rost

fibre

sodor (fonalat)

twist

stafírung

dowry

szál

filiform

szösz

harl

szövés

weaving

szövőszék

loom

tiló

wingle

tilolás

swingling

vászon

linen

zugoly

recess

vissza

Kapcsolat

Megosztás