Gyurácz Zoltán, angol fordító tolmács

ANGOL - MAGYAR üzleti fordító és tolmács

Új eszközzel bővültünk

2018.12.18.

Új eszközzel bővültünk

Vettem egy ABBYY Finereader 14-et. Ez sokaknak biztos nem mond semmit, de egy pár sorban megpróbálom elmondani, miért fontos ez nekem, hogyan tudok spórolni ezzel időt magamnak, az ügyfélnek pedig pénzt. Na? Érdekes lett?

Az ABBYY Finereader lényegében egy dokumentum szkenner. A szoftver egy OCR (Optical Character Recognition), azaz optikai karakterfelismerő rendszer. Lefordítva emberire ezt azt jelenti, hogy adott egy dokumentum, amit az ügyfél elküld nekünk fordításra, ami jó esetben szerkeszthető Word fájl. Vagy mondjuk egy szerkeszthető PDF fájl, amit a CAT eszköz mondjuk jó eséllyel beolvas és voila, tudunk is dolgozni. Azonban ez nem mindig van így. Néha a PDF fájl nem szerkeszthető. Néha csak egy dokumentum befotózott képe érkezik meg, ami nem elég, hogy homályos, még ferde is. Ilyenkor gyorsabb valahogy megoldani a dolgot, mint szegény ügyfelet (aki megoldást akar, nem új feladatot) vegzálni az újrafotóztatással, vagy ilyesmi. Szóval nekiülhetünk begépelni a szöveget magunk, amit aztán megszerkeszthetünk, vagy használjuk ezt a csodálatos szoftvert, ami mindezt megteszi helyettünk. Felismeri a betűket, az ábrákat, a táblázatokat és szerkeszthetővé alakítja őket, amit a CAT eszközben már játszva (csak a szokásos– nekem a fordítás játék és élvezet) le tudunk fordítani. Amellett, hogy időt spórolok, még a végeredmény is rövidebb idő alatt lesz szép és szabatos. Ez nekem kevesebb munka, az ügyfélnek pedig kevesebb pénzt jelent.

A vásárolt csomag ára már az első munkával megtérült, de akkor is ettem a kefét, amikor megvásárlás után két héttel Black Friday akcióban 50%-os leárazásban láttam meg ugyanazt a szoftvert. Tudom, meg kellett volna várnom az akciót, de ezt az ügyfelem, aki történetesen a világ egyik legnagyobb vállalata, nem hiszem, hogy túl jó néven vette volna. Béka lenyelve.

A szoftverről zárójelben csak annyit, hogy DVD-n érkezett. DVD-n. Ízlelgessük egy kicsit ezt így 2018-ban. Igen, jól gondoljátok, nem nagyon van a háztartásban hozzá lejátszó. (Az asztali gépemen van egy, de az elromlott, a laptopban meg már nincs, mert nem gyártanak lassan DVD olvasós laptopot, mert ugye ez a technológia elkezdett elavulni.) A beszállító amúgy rendes volt, hamar küldtek egy letöltési linket, ahol elértem a telepítő fájlt és beírhattam a licenc kódot, telepítettem a programot, de ezt a pár kört (DVD csomagolásba tesz, GLS elhozza, kibontom, keresem a DVD olvasót, nem működik, email ír, hogy most mi lesz, választ kap, végre telepít) akár meg is spórolhattunk volna egymásnak. 2 teljes nap, csomagolóanyagok és egy használhatatlan műanyagkorong veszett így el a XXI. század elején.

A program amúgy azóta is szuperül működik, teszi a dolgát én pedig nagyon élvezem, hogy ugyanazt a munkát sokkal rövidebb idő alatt, sokkal hatékonyabban el tudom végezni. A tippet innen is köszönöm az I. SZOFT Szabadegyetemen szuper és rendkívül hasznos előadást tartó, legjobb és legelhivatottabb DTP-snek, akit csak ismerek: KÖSZI Deák Judit!

vissza